Saturday, September 01, 2007

Att skratta och leva förutsättningslöst

Undrar hur många som de senaste dagarna skrivit om Nerikes Allehanda och Vilks rondellhunds-Muhammed? Så varför inte sälla sig till denna skara. Även Prästflickan skriver om frågan. Hon citerar och instämmer med Uffe Elleman Jensen. “Bara för att vi har rätten att kränka betyder det inte att vi måste”. Och visst är det olustigt att det oftast är Islam som är måltavlan i dessa tider. Samtidigt är det lätt att hålla med de som i denna debatt försvarar yttrandefriheten. Exempelvis skriver idag liberala invandrarförbundets ordförande Gulan Avci i Expressen/GT: “Sluta kryp för islamisterna”. Det kan också vara värt att lyssna till Islamologen Jan Hjärpe när han för några dagar sedan i Aftonbladet sa att muslimer i allmänhet inte upprörs av rondellhunden i profetisk tappning.

Hur man än ställer sig till Vilks rondellhunds-Muhammed, kan det apropå de många starka reaktionerna vara värt att fundera lite mer över fundamentalism och fanatism. För några dagar sedan fick jag på en kurs tips om en liten bok av Amos Oz, “Hur man botar en fanatiker”. Oz säger bl.a. att problemet med Bin Laden inte är att han hatar oss, utan att han älskar oss. Han hatar inte västvärlden utan han vill rädda våra själar, befria oss från materialism, demokrati, kvinnlig frigörelse mm. Det är detta som gör fanatismen så farlig.

Amos Oz lyfter fram humor som ett botemedel mot fanatism. Har du någonsin mött en fanatiker med sinne för humor? De kan vara mycket sarkastiska, men sinne för humor har de inte. Förmågan att skratta åt sig själv skyddar mot fanatism. Att leva öppet och förutsättningslöst skyddar också mot fanatism. Låt mig citera Oz när han berättar om sin farmors förklaring av skillnaden mellan jude och kristen:
“Du förstår, sa hon, de kristna tror att Messias har varit här en gång och att han säkert en dag kommer att återvända. Judarna hävdar att Messias ännu inte har kommit. På grund av detta, sa min farmor, på grund av detta har det förekommit så mycket vrede, förföljelse, blodsutgjutelse, hat ... Varför? Varför kan inte alla helt enkelt vänta och se? Om Messias kommer och säger ‘hej så roligt att se er igen’, får judarna ge med sig. Om å andra sidan Messias kommer och säger ‘god dag, så trevligt att träffas’ får hela den kristna världen be judarna om ursäkt. Under tiden får man leva sitt eget liv och låta andra leva sitt, sa min kloka farmor. Hon var definitivt immun mot fanatism. Hon kände hemligheten med att leva förutsättningslöst, med olösta konflikter, med det faktum att andra människor är annorlunda.”

Labels: , , , ,

3 Comments:

Blogger /C said...

This comment has been removed by the author.

11:15 AM  
Blogger Maria said...

Jan Hjärpe är ofta en mycket klok karl (och en fantastisk föreläsare), och naturligtvis har han rätt. Men problemet är ju att fanatikerna är de enda som västlig media bryr sig om. De miljontals och åter miljontals muslimer som vill ha fred och demokrati är helt enkelt inte intressanta att skriva om.

Men visst ska man få säga vad man vill. Frågan är vad poängen är att reta upp samma grupp som jämt hånas, de som redan avskyr allt vad väst står för. Inte är det ett slag för demokrati i alla fall, effekten blir ju närmast tvärtemot.

11:16 AM  
Blogger håkan said...

Nej, inte är det någon poäng att reta och håna, särskilt inte muslimer i dessa tider. De muslimer jag mött önskar fred och demokrati, och dessa ska vi arbeta tillsammans med.

För att anknyta till Amos Oz när det gäller att håna muslimer: Humor motverkar fanatism, men det handlar om att kunna skratta åt sig själv, inte åt andra.

1:02 PM  

Post a Comment

<< Home