Tuesday, February 05, 2008

Hatar Gud sex?

I SVT2:s samtalsprogram Beckman, Ohlson och Can i går kväll ledde Elisabeth Ohlson-Wallins ett samtalsprogram om ämnet Hatar Gud sex. Bland gästerna i studion fanns naturligtvis Åke Green. Han upprepade sin så kallade bibeltrogna syn på homosexualitet. Situationen för de kristna som har en traditionellt negativ syn på homosexualitet måste av många upplevas som märklig. De får stå upp och försvara en person som de antagligen mest tycker är pinsam. Även pingstpastorn Sten Gunnar Hedin försvarade å ena sidan Green, samtidigt som han tog avstånd från hans sätt att framföra sina åsikter. För visst måste det vara pinsamt när den mest kände företrädaren för denna åsikt så uppenbart drivs av homofobi och fördomar, samtidigt som han tycks ha mycket svårt att tänka efter och reflektera och inte minst att lyssna och försöka förstå andra. Igår berättade han dessutom att bakgrunden till hans berömda predikan var att han stördes av Mark Levengoods sexuella (läs homosexuella) anspelningar i TV under Melodifestivalen. Däremot hade inte Åke Green lagt märke till Lena Ph:s sexuella anspelningar tillsammans med ett mikrofonstativ.

På frågan om homosexualitet om några år inte längre kommer att vara så kontroversiellt bland kristna, på samma sätt som kvinnliga präster inte är det idag, svarade någon Lars Gårdfeldt att det säkert blir så. Han påminde om att de som för några år sedan kämpade med näbbar och klor mot partnerskapslagen, nu tillhör dem som tycker den är så bra, så bra, mycket bättre än äktenskap för samkönade. Alltså, man backar, attityder och åsikter förändras hela tiden.

Efter dessa ord fick tittarna direkt ett exempel på denna utveckling. Sten Gunnar Hedin menade att även “praktiserande” homosexuella“, liksom frånskilda och omgifta, ska vara välkomna i den kristna församlingen. Att en framträdande pingstpastor offentligt för fram denna uppfattning skulle varit otänkbart för inte så många år sedan. Förändringar sker och det finns hopp, tack och lov! Men vår käre Åke Green blev naturligtvis väldigt upprörd över dessa ord från Hedin. Men vi får försöka tro på ett under, att även Green kommer till besinning.

Jag tror att det hela måste börja med att man vågar kliva ur sin bubbla av färdiga svar och verkligen lyssnar till människor, till dom det berör, till människor som älskar och längtar, som lever och kämpar, som är mitt i livets lust, lidelse, lidande och passion. Nu gäller ju förstås detta inte bara Åke Green och andra ”bibeltrogna“. Det gäller kyrkan och dess ledare över huvud taget, kyrkan som alltid riskerar att måna mer om sitt eget; bevarandet av kyrkan, av makt och positioner, än att måna om människor skapade och älskade av Gud.

Så naturligtvis hatar inte Gud sex och inte heller homosex (om vi nu nödvändigtvis måste beteckna det som en särskild sorts sex). Gud hatar inte kärlek!

Labels: , , ,

1 Comments:

Blogger Monica O Kolkman said...

Hej Håkan!
Kul att du uppmärksammade samma sak som jag.
Ohlson gjorde en jättemiss som inte uppmärksammade vad Hedin sade på slutet.
Även Gårdfeldt hängde inte riktigt med, han var mest upptagen av att fråga Green om utkastning ur församlingen mm.
Vad Hedin sade var ju något nytt, och väldigt intressant.
Jag har också skrivit om detta
http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/2008/02/var-ska-den-syndige-finnas-med-sitt-liv.html
och diskussionen är i gång!

11:44 PM  

Post a Comment

<< Home